„Smak dzieciństwa” – używamy tego określenia, gdy jakiś produkt lub danie wyjątkowo nam smakuje – tak, jak najlepsze potrawy przygotowywane przez babcię lub mamę. Najczęściej są to wspomnienia z wakacji na wsi, z jabłkami zrywanymi prosto z drzewa i malinami jedzonymi bezpośrednio z krzaka. W dobie fast foodów i przetworzonej żywności coraz chętniej szukamy smaków dzieciństwa – autentycznych, naturalnych i polskich.
– Wielu Polaków ciągle nie docenia polskiej żywności i potencjału lokalnych dostawców – mówi Ewa Wagner, redaktor naczelna miesięcznika „Kuchnia”. – Wydaje nam się, że robienie zakupów na bazarze jest kosztowniejsze niż w dyskoncie. Niekoniecznie – udowadniają to kooperatywy, które promują coraz bardziej popularny trend lokalności – dodaje.
Wybieraj sezonowe produkty
To najprostszy sposób na kupowanie jedzenia najwyższej jakości za najniższą cenę. Można wprawdzie kupować truskawki w grudniu, ale w czerwcu będą najtańsze i najsmaczniejsze. Podobnie jest z innymi produktami – planując posiłki, staraj się wybierać przepisy tak, aby składały się ze świeżych sezonowych produktów.
Kupuj prosto od producenta
Kupuj bezpośrednio od sprzedawcy z lokalnego bazaru lub w gospodarstwach rolnych, które znajdziesz podczas weekendowej wycieczki za miasto. Wystarczy trochę zaangażowania, a w ciągu kilku tygodni poznasz najlepsze smaki swojego regionu.
Dołącz do kooperatywy
Jeżeli nie masz czasu, aby samodzielnie szukać producentów żywności, skorzystaj z pomocy kooperatyw spożywczych. To nieformalne grupy, które wspólnie kupują zdrową żywność od sprawdzonych dostawców. Zamawiają więcej jedzenia niż pojedyncze osoby, dlatego łatwiej jest im negocjować ceny. Dodatkowo poznasz osoby, którym również zależy na jakości, smaku i zdrowiu.
Październik w „Kuchni”
W październikowym numerze magazynu „Kuchnia”, dostępnym w kioskach od 19 września br., znajdziesz przepisy na potrawy wyłącznie z polskich produktów oraz dowiesz się, gdzie robią zakupy autorzy przepisów. W numerze redakcja:
W najnowszym numerze magazynu znajdziesz także kontynuację konkursu „Gotuj z Kuchnią”, w którym co miesiąc można wygrać artykuły gospodarstwa domowego SMEG, a po 12 miesiącach powalczyć o atrakcyjną nagrodę główną – wielofunkcyjny robot kuchenny SMEG.
Magazyn „Kuchnia” zaprasza również na warsztaty kulinarne, które poprowadzi Cristina Catese. Już 28 października br. w Akademii Kulinarnej Whirpool pokaże, jak przygotować dania z gęsiną i włoszczyzną: pulpeciki z sosem paprykowym, zupę z domowym makaronem, gęsiną i Parmigiano Reggiano oraz dżem z włoszczyzny z kremem waniliowym.
Powiat bielski – powiat z siedzibą w mieście Bielsko-Biała, położony w południowej części województwa śląskiego, na pograniczu Śląska i Małopolski. W jego skład wchodzą gminy: Szczyrk, Czechowice-Dziedzice, Wilamowice, Bestwina, Buczkowice, Jasienica, Jaworze, Kozy, Porąbka i Wilkowice. |
Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola